Vikto Red

Miejsce wyhodowania: Polska, Żdżary
Pochodzenie: mutant odmiany Starkrimson
Wzrost: drzewo rośnie średnio silnie, pokrój wzniesiony, owocuje na krótkopędach, kwitnie obficie
Zapylacze: Golden Delicious, Evereste
Odmiany zapylane: wydaje się dobrym zapylaczem dla większości odmian
Owoc: średni do dużego, symetryczny, stożkowaty, z wyraźnym żebrowaniem. Ładnie wybarwiony, rumieniec buraczkowo czerwony pokrywający niemal całą powierzchnię owocu, lekko paskowany. Miąższ biało zielony, zwarty, chrupiący, soczysty, słodko kwaśny z lekkim gorzkawym posmakiem, aromatyczny, skórka gruba, z wyraźnymi przetchlinkami
Dojrzałość: początek października
Przechowywanie: chłodnia zwykła 3-4 miesiące, KA – 6-8 miesięcy
Mrozoodporność: średnia
Podatność na choroby: parch jabłoni – średnia; mączniak jabłoni – mała; może być podatna na choroby kory


Odmiana jabłoni Vikto Red podlega ochronie prawnej na terytorium Polski na podstawie decyzji Dyrektora Centralnego Ośrodka Badania Odmian Roślin Uprawnych (COBORU) w Słupi Wielkiej o przyznaniu wyłącznego prawa do odmiany na podstawie przepisów ustawy z dnia 26 czerwca 2003 r. o ochronie prawnej odmian roślin (tekst jednolity Dz. U. z 2016 r., poz. 843) więcej informacji >>>

Nasze odmiany

Muna Zuzi Gala Sander Mutsu NK Najdared Reno 2 Zuzi Red